Modern Kültürde Çatışma

İyinur Ergün
İyinur Ergün

Kitabın Adı: Modern Kültürde Çatışma
Yazarı: Georg Simmel
Çeviri: Tanıl Bora, Nazire Kalaycı, Elçin Gen
Basım Yeri ve Yılı: İstanbul, 2003
Yayınevi: İletişim Yayınları

 

Sosyoloji alanında özel bir yer edinmiş olan ve konuya dair okumalarımda beni son derece etkileyen bir eserden ve yazarından bahsetmeye çalışacağım.

 

Modern Kültürde Çatışma kitabının yazarı, Modernitenin ilk sosyoloğu diye anılan George Simmel 19. yüzyılın ikinci yarısında Almanya’da Yahudi bir ailede doğar Simmel  (1858-1918). Akademinin ezberlerini uygulamak dışında kendine has bir sosyoloji anlayışı geliştirir. Yüzlerce makale ve 25 ciltlik külliyatı bulunmasına ve üstelik çağdaşları tarafından en üretken ve en çok okunan sosyolog olmasına rağmen, hem dışlanmış hem de yöntemsel uygunsuzluk gerekçesiyle bir türlü Akademide yer edinememiştir. Yine de tüm bunlar Simmel’in başarısına gölge düşürmeye yetmemiştir. Avrupalı bir yazar olarak ABD’de ses getiren nadide isimlerden olmayı başarmıştır. Simmel’in hayat hikâyesi hiç kuşkusuz başka bir kitaba konu olabilecek kadar yoğun.O nedenle biz; okumaları,  araştırmaları ve bundan doğan eserleri noktasından hareketle yalnızca bir eserini tanımaya çalışacağız.

 

Simmel’in ele aldığı konular oldukça çeşitli ve bir o kadar da düzensizdir. Para, değerler, yabancılık, çatışma, gizlilik, kültür, sanat, birey, kişilik ve moda gibi konuları irdeler. Eserlerinde büyük kentlerin dönüşümü ve bunun bireyler üzerindeki etkilerini sorgular. Modern toplumsal ilişki biçimlerinden ortaya çıkan yeni ilişki biçimlerini araştırır. 

 

George Simmel, kentin kuruluş ve gelişmesinden ziyade kent hayatının kişilik üzerindeki etkilerini ve kişilikte meydana getirdiği değişiklikleri ele alır. Kent yaşamı bireylerin kaderini tümden etkilemiştir. Modern yaşamın en önemli sorunu, bireyin kendini ezen bir sosyal ve kültürel düzen içerisinde bağımsızlığını ve bireyselliğini korumak için yapmış olduğu çabalardan doğmuştur. (Yörükan, 2005: 62-63)